مطالب پیشنهادی:

مدتی است مبحثی را آغاز کرده‌ایم تحت عنوان راه‌اندازی کسب‌و‌کار شخصی بر اساس تیپ شخصیتی و هدفمان از این مجموعه مقالات این است که تعدادی از زمینه‌های شغلی مناسب برای راه‌اندازی یک استارتاپ یا کسب‌و‌کار شخصی را بر اساس ترجیحات شخصیتی افراد پیشنهاد کنیم.

در قسمت اول این مجموعه در مورد زمینه‌های شغلی مناسب مشرب خردگرا شامل تیپ‌های INTJ، INTP، ENTJ و ENTP صحبت کردیم.

در قسمت دوم زمینه‌های مناسب برای راه‌اندازی کسب‌و‌کار شخصی در تیپ‌های مشرب آرمان‌گرا که شامل تیپ‌های شخصیتی INFJ، INFP، ENFJ و ENFP هستند را بررسی کردیم.

در این قسمت به سراغ مشرب پشتیبان (SJ) می‌رویم و همین موضوع را در مورد این مشرب بررسی می‌کنیم.

حتماً خاطرتان هست که در دو قسمت گذشته هم اشاره کردیم که هر کس- با هر تیپ شخصیتی- امکان کارآفرین شدن و موفقیت به عنوان یک کارآفرین را دارد. اما هر کداممان باید تیپ شخصیتی‌مان را بشناسیم تا کسب‌و‌کار شخصی‌مان را بر پایه نقاط قوتی که داریم بنا کنیم و همینطور از نقاط ضعف احتمالی و بالقوه اجتناب کنیم و در نهایت مهارت‌هایی که کمتر روی آن‌ها مسلطیم را در خودمان تقویت کنیم.

البته می‌توان گفت که احتمال اینکه بعضی از تیپ‌های شخصیتی تمایل و گرایش بیشتری برای راه‌اندازی کسب‌و‌کار شخصی خودشان داشته باشند بیشتر از سایر تیپ‌هاست. مثلاً به عنوان یک قاعده کلی می‌شود گفت احتمالاً گرایش NTها و NFها برای کارآفرینی بیشتر از SPها و SJهاست. اما این موضوع به این معنی نیست که ما کارآفرین SP یا SJ نداریم یا مثلاً SJها و SPها نمی‌توانند کارآفرین‌های موفقی باشند. لطفاً به این ظرافت‌ها دقت داشته باشید.

به طور کلی می‌شود گفت SJها و SPها ترجیح می‌دهند در یک سیستم کاریِ نظام‌مند مثل یک سازمان یا شرکت کار کنند ترجیحِ کمتری برای ایجاد یک بیزینس شخصی دارند. به نظر می‌رسد برای اغلب Sها خطرپذیری، مستقل بودن و پیش‌بینی‌پذیر نبودن زندگی کارآفرینی یک ترجیح و اولویت نیست. البته همانطور که اشاره کردیم- و به دلیل اهمیت این موضوع آن را بارها و بارها اشاره خواهیم کرد- معنی این قاعده کلی این نیست که Sها سمت کارآفرینی نمی‌روند، بلکه آن‌ها سبکِ کارآفرینی مخصوص خودشان را دارند و کسب‌و‌کار شخصی را به شیوه‌ای متفاوت استارت می‌زنند.

کلی‌گویی خطرناک است و ممکن است ما را به اشتباه بیندازد به همین دلیل برای ما بسیار مهم است که تأکید کنیم هر شخصی با هر تیپ شخصیتی ممکن است مالک یک کسب‌و‌کار کوچک با بزرگ باشد و محدودیتی از نظر تیپ شخصیتی در این مسیر وجود ندارد. نکته اینجاست که باید خصوصیات و صفاتی که به شما کمک می‌کنند تا در این مسیر با موفقیت بیشتری پیشروی کنید را شناسایی کنید و از آن‌ها به عنوان اهرم استفاده کنید. به همین ترتیب نقاط ضعفتان را هم بشناسید و آن‌ها را مدیریت کنید. اگر به عنوان یک کارآفرین تازه‌کار با این نکات آشنا باشید با بینشِ قوی‌تری به سراغ فضای کارآفرینی خواهید رفت.

بعد از این مقدمه حالا بیایید در مورد مشاغلی که هر کدام از تیپ‌ها ممکن است به عنوان تم کسب‌و‌کار شخصی خودشان انتخاب کنند آشنا شویم.

تیپ شخصیتی ESTJ

اگر بخواهیم یک اسم اختصاری برای این تیپ انتخاب کنیم به نظر می‌رسد «کارآمدی» انتخاب مناسبی باشد. ESTJها با قوانین و چارچوب‌های شفاف و روشن زندگی می‌کنند و دوست دارند کاری کنند که بقیه هم از این قوانین و چارچوب‌های درست پیروی کنند تا همه چیز مرتب و منظم باشد.

این یعنی ESTJها می‌توانند در مجموعه‌ای از مشاغل موفقیت و پیشرفت خوبی کسب کنند، از بازاریابی و فروش گرفته تا امور مالی، مشاور املاک و مدیریت کسب‌و‌کار.

تیپ ESTJ از کار کردن با مردم و در کنار آدم‌ها لذت می‌برد و دوست دارد علی‌رغم وجود موانع برای رسیدن به اهداف مد نظرش تلاش کند، علاوه بر این ESTJها به خوبی می‌توانند به مشتریان رسیدگی کنند. داشتن این ویژگی‌ها یعنی اینکه به خوبی می‌توانید یک کسب‌و‌کار را مدیریت کنید و به جلو پیش ببرید.

اگر بخواهیم در مورد اینکه کدام بیزینس برای شما مناسب‌تر است صحبت کنیم می‌شود گفت بهتر است در یک شرکت یا سازمان مشغول به کار شوید و تا می‌توانید تجربه کسب کنید. خصوصاً خوب است به مرور زمان مهارت‌های تصمیم‌گیری خودتان را در عمل بیازمایید و آن را تقویت کنید تا در نقش تصمیم‌گیرندهٔ جایگاهِ کاری خودتان قرار بگیرید. از اینجاست که می‌توانید برای رسیدن به سِمَت‌هایی مثل مشاوره تخصصی در حیطه خودتان تلاش کنید و مقدمات رسیدن به این جایگاه را آماده کنید.

به این ترتیب فرصت می‌کنید تا کسب‌و‌کار شخصی خودتان را بر پایه سیستم و ساختاری که قبلاً ایجاد کرده‌اید بنا کنید. دقت داشته باشید که ترجیح ذاتی شما این است که سلسله‌مراتبی و قدم‌به‌قدم پیش بروید و اقدامات آنی بدون اینکه از قبل ساختار مشخصی برای آن وجود داشته باشد چندان مورد علاقه شما نیست.

گزینه دیگر این است که به خرید یک کسب‌و‌کار فرانچایز فکر کنید، در این صورت قادرید مجموعه‌ای مشخص و معلوم از قوانین و چارچوب‌های شرکت یا برند اصلی را در شعبه خودتان پیاده‌سازی کنید. در این مدل کسب‌و‌کار فرایندها، ضابطه‌ها و روال انجام کارها مشخص و از قبل تعیین شده است و اثربخشی آن نیز تأیید شده. در نتیجه استرس این را نخواهید داشت مجبورید از یک ساختار جدید و امتحان نشده تبعیت کنید.

تیپ شخصیتی ISTJ

افراد با تیپ ISTJ ترجیح می‌دهند کارهای رسمی و جدی که تجربه اشخاص و موقعیت و جایگاه سازمانی آن‌ها مورد احترام قرار می‌گیرد را انجام دهند؛ مثل حقوق و وکالت، حسابداری، معماری و داروسازی. ISTJها در چنین مشاغلی واقعاً خوب و موفق عمل می‌کنند و در نتیجه در مقایسه با سایر تیپ‌های شخصیتی بعید است که بخواهند کسب‌و‌کاری شخصی و استارتاپی راه بیندازند. در حقیقت احتمالش خیلی کم است که ISTJها بخواهند مالک یک کسب‌و‌کار مستقل باشند مگر اینکه آن بیزینس با سطحِ فعلی توانمندی آن‌ها هم‌خوانی و تناسب داشته باشد.

البته خیلی از ISTJها ممکن است به طور «تصادفی» کارآفرین شوند، آن هم زمانی است که متوجه یک فرصت بی‌نظیر شوند و مثلاً بتوانند مالکیت کسب‌و‌کاری تثبیت شده و در حال پیشرفت را در اختیار بگیرند، در هر صورت برای ISTJها مهم است که حاشیه امنیتِ بالایی داشته باشند و از ریسک‌های نامطمئن تا حد ممکن اجتناب می‌کنند.

کسب‌و‌کارهای فرانچایز هم برای تیپ شخصیتی ISTJ ارزش بررسی دارند، چون مدل کسب‌و‌کارِ از پیش‌تعیین‌شده و مشخصی دارند و نام و نشان آن‌ها نیز جاافتاده و مطمئن است. خوبی فرانچایز برای شما این است که استقلال عمل کافی را به شما می‌دهد در حالیکه تحت هدایت و راهنمایی هم هستید و این دقیقاً همان چیزی است که شما دنبالش هستید.

اگر بخواهیم دقیق‌تر در مورد عناوین شغلیِ پیشنهادی برای راه‌اندازی کسب‌و‌کار یک ISTJ صحبت کنیم گزینه‌های متنوعی داریم، از شرکت یا نمایندگی تعمیرات خودرو گرفته تا تأسیس شرکت خصوصی خودتان در زمینه حقوقی یا حسابداری. به طور کلی هر چیزی که پیرامون یک مهارتِ رایج و از قبل شناخته‌شده شکل بگیرد برای شما مناسب است. از طرفی بد نیست اگر قصد کارآفرینی دارید با یک شریک N همراه شوید تا در زمینه تعیین چشم‌اندازها و افق‌های بلند-مدت و همچنین هم‌سویی با نیازهای مشتریان و نحوه فروش محصول به آنان بتوانید در کنار هم یک زوج مکمل را تشکیل دهید و اطلاعاتِ همه‌جانبه‌تری را دریافت کنید.

تیپ شخصیتی ESFJ

ESFJها به دنیا آمده‌اند تا در ارتباطات اجتماعی با دیگران باشند و از آن‌ها مراقبت و پشتیبانی کنند، در نتیجه هر شغل یا کسب‌و‌کاری که پیرامون برطرف کردن نیاز دیگران یا کمک‌رسانی به آن‌ها بنا می‌شود برای این تیپ کاملاً مناسب است. مشاغلی مثل مشاوره، مشاور املاک، طراح داخلی، آموزش نیروی انسانی سازمان‌ها، ارائه خدمات به مجالس رسمی (عروسی، ختم و …) و به طور کلی هر فعالیت خدمات-محور که تمرکز آن روی مشتریان باشد برای ESFJها بسیار مناسب است. دلیلش این است که ESFJها در مشاغل مشتری-محور به خوبی می‌توانند از مهارت ارتباطی و تأثیرگذاریِ مثبت اولیه‌شان استفاده کنند تا مشتریانی وفادار برای کسب‌و‌کارشان ایجاد کنند و در نتیجه سود بیشتری کسب کنند. در واقع مزیت‌ آن‌ها تأثیرگذاری خوب روی احساس مشتری است. نکته اصلی این است که ریسک این کار پایین است و به طور مستقیم روی زندگی مشتریان تأثیرات مثبت و قابل اندازه‌گیری دارد.

اما توسعه کسب‌و‌کار شخصی و خلق شعبه یا شاخه کسب‌و‌کارِ خودتان می‌تواند برای شما یک چالش و اندکی هم استرس‌آور باشد. ترجیح شما این است که یک مجموعه ثابتی از مشتریانِ وفادار و تثبیت شده داشته باشید، نه اینکه مجبور شوید از اول برای برندسازی و جلب مشتری تلاش کنید. اگر هم بخواهید کسب‌و‌کار شخصی خودتان را بنا کنید دوست دارید مطمئن باشید که ریسک کار پایین است.

یکی از بهترین کارها این است که تلاش کنید با یک شرکت کار کنید و پس از کسب تجربه کافی به راه‌اندازی کسب‌و‌کار خودتان فکر کنید. سعی کنید در مدت زمانی که در یک شرکت مشغول به کار هستید بازار هدف و مخاطبان خودتان را پیدا کنید تا پس از مستقل شدن مشکلی از بابت جذب مشتری نداشته باشید.

تیپ شخصیتی ISFJ

ISFJها می‌توانند کارمندان نمونه و فوق‌العاده‌ای برای یک سازمان باشند؛ متعهد هستند و مسئولیت‌پذیر و معمولاً نیازی به راه‌اندازی یک کسب‌و‌کار مستقل احساس نمی‌کنند. اما وقتی تصمیم به این کار بگیرند معمولاً به آهستگی و با برنامه‌ریزی زیاد این کار را می‌کنند! در میان همه تیپ‌ها این احتمال بیشتر در مورد شما وجود دارد که کار فعلی‌تان را به آهستگی کم‌تر کنید و رفته‌رفته به سراغ بیزینس خودتان بروید. به این ترتیب شما تلاش می‌کنید تا بی‌محابا وارد عرصه کارآفرینی نشوید و سعی می‌کنید تا اول حاشیه امنیت مناسبی برای خودتان ایجاد کنید و بعد در صورت مساعد بودن شرایط به طور کامل وارد فاز کارآفرینی شوید.

اگر بخواهیم در مورد نوع کسب‌و‌کاری که شما ممکن است راه‌اندازی کنید صحبت کنیم،‌ می‌شود گفت مطمئناً کسب‌و‌کار شما ارتباط نزدیکی با کمک‌رسانی به دیگران- در هر شکل و فرمی- خواهد داشت. از فروشگاه نان فانتزی و شیرینی‌پزی گرفته تا کافی‌شاپ و لباس‌فروشی، هر کدام گزینه‌های بسیار مناسبی برای شما هستند. دلیلش این است که این‌ها کسب‌و‌کارهایی خدمات-محور هستند که هرچقدر بیشتر به جزئياتِ کار توجه کنید و دقت و ظرافت بیشتری برای کار بگذارید (که نقطه قوت طبیعی شماست) کارتان هم بیشتر به چشم می‌آید و مورد پسند واقع می‌شود و در نتیجه سود خوبی می‌توانید از کنار آن کسب کنید.

سایر گزینه‌های پیشنهادی: مرکز مراقبت یا نگهداری از کودکان یا نوزادان، مراقبت از سالمندان، برنامه‌ریزی رویدادها، تدریس یا معلمی و ماساژ درمانی.

در این قسمت در خصوص کسب‌وکارهای پیشنهادی برای مشرب SJ صحبت کردیم. در قسمت آینده این بحث را با مشرب SP تکمیل خواهیم کرد.


امتیاز شما به این مقاله: [kkstarratings]


مشارکت شما

اگر SJ هستید یا تجربه کار یا زندگی با SJها را دارید، چه تجربه‌ای از راه‌اندازی کسب‌و‌کار دارید؟ آیا تجربه موفق یا ناموفقی دارید که فکر می‌کنید برای دوستانتان می‌تواند مفید باشد؟ در این صورت خوشحال می‌شویم این تجربه را در قسمت نظرات زیر همین پست برای ما و سایر دوستانتان مرقوم بفرمایید.

[ تیپ‌شناسی نوین ]

گروه تیپ‌شناسی نوین (تایپ‌شناسی) به سرپرستی آرسام هورداد به ارائه آموزش‌های نوین خودشناسی و توسعه فردی می‌پردازد

مطالب مرتبط

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *