مقالهای که در ادامه میخوانید با الهام از جدیدترین مقاله سایت Truity به نگارش درآمده است و بخش عمدهای از آن ترجمه همان مقاله است. نویسنده مقاله اصلی خانم Jayne Thompson کارشناس و نویسنده در حوزه شخصیتشناسی مایرز-بریگز (MBTI) است. ما قبلاً هم در تیپشناسی نوین مقالاتی از خانم تامپسون داشتهایم که میتوانید آنها را از اینجا مطالعه کنید:
در این مقاله قصد داریم به موضوع راهاندازی کسبوکار شخصی و ارتباط آن با تیپ شخصیتی بپردازیم. احتمالاً اگر با کاربران گذری MBTI گفتگویی داشته باشید در رابطه با این موضوع ایدههای سفت و سختی دارند و معتقدند داشتن کسبوکار شخصی صرفاً مختص بعضی تیپهای شخصیتی است و هر کسی نمیتواند به راهاندازی یک بیزینس شخصی فکر کند. ما قبلاً هم در خصوص کارآفرینی و ارتباط آن با تیپ شخصیتی صحبت کرده بودیم اما این بار میخواهیم موضوع را از زاویهای تازهتر مورد بررسی قرار دهیم.
در ادامه احتمالاً این دوستان ژست علمی هم میگیرند و برای اثبات حرفشان مثال هم میزنند: استیو جابز ENTP بوده، بیل گیتس و زاکربرگ و ایلان ماسک INTJ هستند، آریانا هافینگتون ENFP است، لری پیج INTP است و در نتیجه این تیپها در راهاندازی کسبوکار شخصی موفقتر از بقیه هستند و سایر تیپها اصلاً نباید به فکر کارآفرینی و تأسیس کسبوکار خودشان باشند!
از این نظر بین برخی افراد نوعی سوگیری فکری در مورد ترجیح حسی-شهودی وجود دارد به طوریکه اغلب تصور میشود که شهودیها (N) به دلیل نگاه بلند-مدت و ریسکپذیریِ بالایشان برای کارآفرینی مناسبتر از حسیها (S) هستند.
اگر از جمله کاربران با سابقهٔ تیپشناسی نوین باشید میدانید که رویکرد ما «محدود کردن» و «برچسب زدن» نیست. ما به هیچ وجه اعتقاد نداریم که صرفاً تیپهای شخصیتی خاصی میتوانند به داشتن کسبوکار شخصی خودشان فکر کنند، بلکه برعکس معتقدیم هر کس با هر تیپ شخصیتی میتواند در مسیرِ مخصوص خودش- مسیری که برای آن ساخته شده- کسبوکار شخصیاش را راه بیندازد و از دل آن به سودآوری و ثروت هم دست پیدا کند.
اتفاقاً بخش جالب ماجرا اینجاست که اگر چهار مشرب دیوید کِرسی را در نظر بگیریم میبینیم که از هر چهار مشرب افراد کارآفرین، موفق و ثروتمندی وجود داشتهاند که این درآمد و موفقیت را از کسبوکار شخصی خودشان به دست آوردهاند، مثل:
اُپرا وینفری (NF)
ریچارد برنسون (SP)
وارن بافِت و جف بزوس (SJ)
بیل گیتس (NT)
منطقی نیست بگوییم چون تیپ شخصیتی جف بزوس، وارن بافت و ریچارد برنسون به کارآفرینی نمیخورد پس اینها کارآفرینهای موفقی نیستند! به اعتقاد ما کسب ثروت، کارآفرینی و توانایی راهاندازی کسبوکار شخصی در انحصار یک یا چند تیپ شخصیتی خاص نیست.
البته موضوع تناسب تیپ شخصیتی با کسبوکاری که قصد راهاندازی آن را دارید مسئله مهمی است. طبیعی است که برای موفقیتِ بیشتر و داشتن احساس رضایت بهتر است تا حد ممکن تیپ شخصیتی شما با کاری که انجام میدهید تناسب و هماهنگیِ کلی داشته باشد.
در ادامه این مقاله قصد داریم به ۱۶ تیپ شخصیتی نگاه کنیم و تعدادی از کسبوکارهای پیشنهادی به هر یک از تیپهای مایرز و بریگز (MBTI) را بررسی کنیم. ضمن اینکه مرور کوتاه و مختصری هم روی برخی از توانمندیهای این تیپها خواهیم داشت.
تذکر مهم: توجه داشته باشید که مطالب این مقاله به این معنا نیست که همه تیپها «باید» کسبوکار خودشان را داشته باشند یا باید کارآفرین شوند. لطفاً در تمام بندها و سطور این مقاله به این موضوع توجه داشته باشید. ما صرفاً داریم انگیزه احتمالی هر تایپ برای راهاندازی کسبوکار شخصی و همچنین حوزههای پیشنهادی که هر تایپ میتواند در آن موفقیت بیشتری داشته باشد را بررسی میکنیم. اینکه آیا فردی برای کارآفرین شدن آمادگی دارد یا اساساً برای داشتن کسبوکار شخصی مناسب هست یا نه، بحثِ دیگری است که امیدواریم بتوانیم در فرصتی دیگر به آن بپردازیم.
در این مقاله در مورد تیپهای مشرب خردگرا یا همان NTهای مایرز و بریگز صحبت میکنیم و در قسمتهای بعدی در مورد سایر مشربها صحبت خواهیم کرد.
–
تیپ شخصیتی ENTP
ENTPها ذاتاً تیپ کارآفرین هستند و انصافاً هم از این نظر خوب عمل میکنند. البته این به این معنا نیست که همه ENTPها «باید» کارآفرین شوند، یا تضمینی نیست که اگر کارآفرین شدند حتماً موفق میشوند. اما از آنجایی که تیپ ENTP همواره لبریز از ایده هستند، در نتیجه میتواند به ایدههای بکر و خلاقانهای برای راهاندازی کسبوکار برسد.
در نتیجه برای تیپ ENTP چالش اصلی در واقع همان «راهاندازی» کسبوکار است! چون باید از بین ایدههای متعدد و جذابی که به ذهنشان میرسد در نهایت یکی را انتخاب کنند و کار را پیش ببرند.
اگر ENTP هستید به این نکته دقت کنید: فرقی نمیکند ایده یا علاقه اصلی شما چیست: متخصص روابط عمومی (PR)، تناسب اندام، بازاریابی، فروش نرمافزار یا راهاندازی یک موتور جستجوی جدید برای پزشکان. تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که یکی از این ایدهها را انتخاب کنید. خیلی درگیر این نشوید که به یک ایدهٔ رویایی و کامل در ذهنتان برسید و بعد اقدام کنید.
سعی کنید تا حد ممکن سراغ کارهایی که انتظارات روتین و متداول و قوانین ثابتی دارند نروید، مثلاً کارهایی که باید نقش یک مدیر روتین با نقشهای عمومی و از قبل تعریفشده را داشته باشید. کسبوکارهای فرنچایز هم چندان برای شما مناسب نیست، چون باید با قوانین و چارچوبهای برند یا شرکت اصلی هماهنگ شوید و دقیقاً همانها را اجرا کنید. این ممکن است استقلالِ دلخواه شما را بگیرد.
یکی از چالشهای شما- که باید بتوانید آن را مدیریت کنید- این است که متمرکز ماندن روی یک کارِ ثابت برایتان سخت است. از آنجایی که راهاندازی یک کسبوکار نیاز به توجه و تمرکز روی یک ایده را دارد، بنابراین بهتر است یک شریک یا همراه داشته باشید که توجه به فرایندها و دقت روی جزئیات را مدیریت کند و به نوعی نقش مدیر برنامههای شما را داشته باشد. مدیر برنامه میتواند شما را روی تسکها و وظایف مهم و ضروری متمرکز نگه دارد. وقتی متمرکز باشید زودتر به نتیجه میرسید که آیا ایدهٔ شما منجر به ایجاد یک کسبوکار سودده و موفق خواهد شد یا خیر.
در این صورت چالش اصلی برای شما این است که احساس میکنید چرا لازم است نظارت و سرپرستی کسبوکارتان را به دست فرد دیگری بسپارید؟ چون معتقدید کاری را که خودتان بهتر میتوانید انجام دهید، نباید به دست شخص دیگری سپرد. اما به هر حال انجام این کار لازم است و در نهایت به نفع شماست.
محصولات مرتبط
–
تیپ شخصیتی INTP
خیلیها معتقدند تیپ شخصیتی موسسان گوگل یعنی لری پیج (Larry Page) و سرگی برین (Sergey Brin) چیزی نیست جز INTP.
INTPها جزو تیپهای تحلیلگر و خلاق هستند که استارتاپهای حوزه تکنولوژی یا در مجموع حوزههایی که نیاز به حل مسائل دشوار و بالاتر از سطح نرمال دارند برای آنها بسیار جذاب و مناسب است.
یکی از مهارتهای اصلی شما این است که میتوانید عیب و ایرادهای ایدههای قبلی یا کسبوکارهایی که قبلاً لانچ شده را پیدا کنید و همین الهامبخش شما برای بهبود وضعیت آنها میشود. معمولاً INTPها بعد از مدتی کار کردن در یک حوزه کاری مشخص تصمیم میگیرند به صورت مستقل کسبوکارِ خودشان را بر اساس تواناییهای تخصصیشان در حوزه تکنولوژی، علوم یا مهندسی راهاندازی کنند.
تعدادی از حوزههای پیشنهادی که برای این تیپ مناسب هستند: طراحی محصول، تعمیرات تخصصی حوزههای فنآورانه، تدریس خصوصی موضوعات تخصصی و سطح بالا، برنامهنویسی، توسعه وب و راهاندازی کسبوکارهای مختلف.
به عنوان یک INTP سعی کنید سراغ کسبوکارهایی که موفقیت در آنها به واسطه داشتن ارتباط خوب به دست میآید نروید. فروش و بازاریابی را بر عهده افراد برونگرا و احساسی (E و F) بگذارید یا در صورت ممکن شخصی را برای این کار استخدام کنید.
امکان دارد مدیریت کردن کارکنان، فرایندها و مشتریها برای شما دشوار باشد یا به آن علاقهای نداشته باشید. بنابراین شریکی پیدا کنید که این حوزهها را پوشش دهد. یا در صورت ممکن وارد حوزهها و کسبوکارهای آنلاین شوید که عمده تعامل و ارتباط با مشتری از طریق ایمیل یا در نهایت تلفن است.
محصولات مرتبط
–
تیپ شخصیتی INTJ
INTJها مردمان مبتکری هستند که توانایی بالایی برای برنامهریزی، تمرکز و اجرایی کردن گامبهگام ایدهشان را دارند. به همین دلیل این تیپ تقریباً میتواند هر کسبوکاری که به آن علاقه دارد و توجه و تمرکزش را جلب کرده را شروع کند.
اما به طور ویژه INTJها در حوزههایی مثل مشاوره خیلی خوب عمل میکنند چون در این حوزهها میتوانند دانش و تخصص بالایی که در یک زمینه دارند را به دیگران عرضه کنند و همین برای آنها تبدیل به یک مزیت رقابتی میشود. سایر حوزههای پیشنهادی و مناسب برای INTJها: توسعه کسبوکار، حوزه IT (خصوصاً مشاوره)، بازاریابی و تحلیلگریِ بازار و مشتریان، توسعه نرمافزار، مدیریت پروژه مجازی و دستیار مجازی (virtual assistant).
درست مثل INTPها، INTJها هم به عنوان یک کارمند یا کارشناس یک کار روتین و اداری در یک شرکت یا سازمان را شروع میکنند و بعد به این نتیجه میرسند که خودشان بهتر میتوانند این مدل کسبوکار را به نتیجه برسانند، در نتیجه دست به کار میشوند و بیزینس خودشان را راه میاندازند.
بزرگترین چالش برای INTJها بازاریابی محصولاتشان و جذب مشتری است. INTJها به صورت طبیعی دوست دارند مشاهدهگر باشند، تحقیق و پژوهش کنند و بعد به صورت چراغخاموش کارها را پیش ببرند و انجام دهند. برای موفق شدن در دنیای کسبوکار باید بتوانید در مورد کارها و خدماتتان بلند بلند حرف بزنید و آنها را به دیگران ارائه کنید. در صورت لزوم یک فرد برونگرا برای انجام کارهای بازاریابی و فروش استخدام کنید.
محصولات مرتبط
–
تیپ شخصیتی ENTJ
ENTJها هم- درست مثل ENTPها- ایدههای خوب و جذابی برای شروع کسبوکار دارند، بزرگ فکر میکنند و فرصتهای ناب بازار را سریع تشخیص میدهند. اما برخلاف ENTPها، تیپ ENTJ نان کسبوکارش را تا تنورِ بازار داغ است به بازار میرساند! ENTJها فرصتها را به موقع شکار میکنند. بنابراین برای شما موضوع زمانبندیِ مناسب بیش از هر چیزی دیگری اهمیت دارد.
تعدادی از حوزههایی که میتوانید به عنوان پیشنهاد در نظر بگیرید اینها هستند: مشاوره و راهاندازی کسبوکار، حوزههای مالی، تکنولوژی، پزشکی، حقوقی و مشاوره. به طور کلی هر جایی که بتوانید درآمدزایی کنید برای شما مناسب است.
ریسک کردن برای شما ترسناک نیست و از آن فراری نیستید، حتی ورود به کسبوکارهایی با گردش مالی زیاد یا سرمایه بالا شما را نمیترساند، به همین دلیل در مقایسه با بقیه تیپهای شخصیتی وقتی شما کسبوکاری راهاندازی میکنید به دنبال گردش مالی کلان از آن هستید در نتیجه اسکوپ بزرگی انتخاب میکنید.
به نظر میرسد مدلهای فرنچایز، آژانسهای کسبوکار یا شراکت در توزیع چندان برای شما مناسب نباشد چون استقلال رأی خودتان را تا حدی از دست میدهید و مجبورید خواست و ارادهٔ فرد دیگر یا قانونی که خودتان ننوشتهاید را اجرا کنید.
چالش دیگر شما کار کردن با بقیه آدمهاست؛ از این نظر که: شما رهبر بهتری هستید تا مدیر. مدیریت جزئیات و فرایندها ممکن است چندان مورد علاقه شما نباشد در نتیجه لازم است با افرادی کار کنید که مهارت بیشتری در کنترل جزئیات دارند.
محصولات مرتبط
در قسمت آینده موضوع را ادامه میدهیم و مشرب پشتیبان (SJ) را بررسی خواهیم کرد.
امتیاز شما به این مقاله: [kkstarratings]
مشارکت شما:
با ذکر تیپ شخصیتیتان اگر تجربهای مشابه از راهاندازی یک کسبوکار شخصی یا تلاش در راستای آن داشتهاید برای ما و سایر دوستانتان بیان کنید و در قسمت کامنتهای زیر همین مقاله نظرتان را بنویسید.
۱۳ دیدگاه
من یه intp مطلقم،ولی در برخورد اول شاید اصلا معلوم نباشه چون به هیچ عنوان منزوی بنظر نمیرسم،و اینکه من فروشنده املاک بودم کارمم جدا خوب بود بنابراین احتیاجی هم نیس که حتما کار فروش رو به تیپ دیگه ای آدم بسپره.
رشته هم معماری خوندم ولی توی دانشگاه استادا فقط جلوی خلاقیت آدمو میگیرن و به زور نظر خودشونو میخوان تو مغز آدم فرو کنن ، به طرز عجیبی تمام مدیرهایی هم که در طول کارم داشتم همین طور بودن!!!!
درکل آقای خودمون بودن و نوکر خودمون بودن برای تیپ ما واجبه و الا دچار خفقان میشیم،ما فقط کافیه بهمون الفبای کارو یاد بدن،خودمون همه چیشو ردیف میکنیم
یه چیز دیگه هم اینکه من بااینکه intp هستم ولی از برنامه نویسی و کامپیوتر متنفرم در ضمن عمران هم خوندم و به نظرم اونم محدود کننده س و جلوی خلاقیت آدمو میگیره چون خیلی خشکه!!!!
آیا ممکنه تیپ شخصیتی عوض شه …؟ آخه من ۲ سال پیش که آزمون دادم intj بودم ولی اخیرا دوباره آزمون دادم و نتیجم شده entj … البته خودم حس میکنم یه چیزی بین هردو هستم ..
سلام به شما دوست گرامی
تیپ شخصیتی (Type) تغییر نمیکند اما شخصیت (Personality) که مجموعه وسیعتری را شامل میشود قابل تغییر و مدیریت است.
در خصوص آزمون MBTI هم فراموش نکنید که صرفا یک قدم اولیه است و در موارد زیادی نتیجه آن با خطا همراه است و دقیق نیست.
مقاله زیر میتواند به شما کمک کند:
چرا MBTI یک تست نیست و تست آن کمکی به شناخت تیپ نمیکند؟
موفق باشید
سلام خسته نباشید من شخصیت intj دارم تازه کنکور دادم وای برای انتخاب رشته هنوز به جایی نرسیدم بین عمران و کامپوتر شک دارم نظر شما چیه؟
با تشکر
سلام به شما علی گرامی،
هر دو رشته با استعدادها و مواهب تیپ شخصیتی شما سازگارند، در نتیجه ببینید علاقه و شور و کشش شما به کدام سمت است.
موفق باشید
سلام من intj هستم. قبلنا خییلی بهتر بودم. ولی الان واقعا نمیتونم ادمای دیگه رو تحمل کنم. کاملا حس میکنم جنبه ی f شخصیتم نابود شده. هیچ معاشرتی نمیتونم با افراد داشته باشم. روابط اجتماعیم مثلا اگه قبلا ۶۰ بود الان ۱۰ شده. از ادما بدم میاد…و نمیتونم باهاشون ارتباط برقرار کنم. یه پوسته ی سفت و سختی دور خودم کشیدم که نه خودم از درون میتونم بشکنمش نه کسی جرات داره بهم نزدیک بشه. من ۲۴ سالمه. ولی واقعا جوونی نکردم. هیچ کدوم از کارایی که هم سن و سالام انجام میدن رو من انجام نمیدم. حتی تاحالا اینستاگرام هم نداشتم. واقعا بدم میاد از شواف… دور شدم از همه چی از ادما……
سلام INTJ گرامی،
ممنونم که برایم از تجربه و حس و حالتان نوشتید، این درست است که Type محدوده امن و زمین بازی ما را مشخص میکند اما قرار هم نیست همیشه در محدوده امن و comfort zone خودمان باقی بمانیم؛ Type را به عنوان قفس استفاده نکنید، Type قرار است به شما بال و پر برای پریدن و تجربه کردن و تصمیمگیری و انتخاب عاقلانه بدهد. کلید رضایت درونی در تعادل بین جنبههای شخصیتی است، نه عدم تعادل آنان.
پیشنهاد میکنم حتما این دو مقاله را مطالعه کنید:
https://goo.gl/2h3Pga
https://goo.gl/fLxfCS
منتظرم تا از موفقیتها و پیشرفتهای اجتماعی و تعادل و یکرنگی درونیتان همینجا و به زودی برایم بنویسید.
ارادتمند
آرسام هورداد
سلام خسته نباشید من شخصیت intj دارم و به
مهندسی عمران و شهرسازی علاقه مندم به نظر
شما بدرد من می خورد ؟
سلام امیررضای گرامی،
بله به دلیل دید تحلیلی و سیستماتیک INTJها، قابلیتهای موجود در رشته مهندسی عمران تا حد خوبی با ویژگیهای تیپ شخصیتی INTJ همپوشانی دارد. البته برای انتخاب قطعی لازم است علاوه بر تیپ شخصیتی به Passion و Talent خودتان هم توجه کنید. این سه عامل (Type-Passion-Talent) لزوماً و همیشه بر هم منطبق نیستند.
موفق باشید
بدور انصاف است که کسی این مقاله زیبا را مطالعه کند و از نویسنده آن تشکر نکند مطمئنم کسان دیگر که باز خورد نداده اند در دلشان از شما تشکر کرده اند . و باز در جهت هویت یابی و یافتن شغل مناسب این مقاله بخوبی توسعه یافته و بر مبنای نوشته های قبلی نکات جدید مهمی را بیان نموده است. به عنوان یک intj بسیار از مطالب استاد هورداد بهره برده ام. من به لحاظ شغلی به عنوان یک مدیر همواره در بیان ایده ها و افکار خود مشکل داشتم توصیه های استاد را بر روی دیوار کمد در اتاق کار خود چسبانده ام و مرتب آنها را مطالعه می کنم. در آخرین جلسه کاری پس از اینکه بر خلاف رویه قبلی و همیشگی خودم افکار ،کارها و ایده های خود را به همکاران زیر مجموعه انتقال دادم بازخورد بسیار خوبی از آنها گرفتم و احساس رضایت بسیاری را تجربه کردم.
باز هم سپاس و تشکر فراوان از استاد
سپاس از اینکه به رایگان زحمات خد را در معرض استفاده عموم قرار دادید
مشتاق زیارت شما هستم
یاشاسین
جناب فهیمی عزیز، بسیار خوشحالم که همراهی چون شما در سایت داریم که از همان ابتدای فعالیت سایت پشتیبان و مشوق ما بودید. خوشحالی بزرگتر من از این جهت است که به عنوان یک مدیر باتجربه و فعال در بخشی از صنعت/کسبوکار کشور به این مطالب توجه دارید و آن را در سازمانتان جاری میکنید. حقیقتاً باعث دلگرمی من هستید.
برای شما آرزوی موفقیتهای بیشتر از قبل دارم
یه INTJ رو تو روانشناسی چطور ارزیابی میکنید؟میتونه براش خوب باشه؟
سلام به شما، به دلیل نگاه تحلیلی و سیستمی که INTJها دارند و تلفیق این ویژگی با علاقهمندی به چالشهای ذهنی و پیدا کردن راه حلهای بکر و خلاقانه برای مسائل، روانشناسی و حتی روانپزشکی میتونه برای این تیپ بسیار مناسب باشه. البته طبیعتا باید همراه با علاقه شخصی و استعداد اون فرد هم باشه. اگر این تیپ بتونه روی تقویت مهارت همدلی و همراهی هیجانی با بقیه انسانها کار کنه قطعاً روانشناسی براش مناسبه.