مطالب پیشنهادی:

چگونه شغلتان بی‌آنکه بدانید شخصیت شما را می‌سازد؟ (منبع)

  • نویسنده: آندریا استوس
  • ترجمه: گروه تایپ‌شناسی
  • ویرایش، بازبینی و تغییرات: آرسام هورداد

منتشر شده در تاریخ ۲ فوریه ۲۰۲۴

مدت مطالعه: ۵ دقیقه


مدت‌هاست که پژوهشگران به این موضوع پرداخته‌اند که شخصیت ما چگونه در طول زندگی رشد و تکامل می‌یابد؛ اما تأثیر حرفه و مسیر شغلی بر هویت شخصی چه می‌شود؟ آیا واقعاً شغل شما می‌تواند شما را به‌عنوان یک انسان تغییر دهد؟

تحقیقات نشان می‌دهند که این امکان وجود دارد.

در یک مرور مطالعاتی در سال ۲۰۲۰ که به بررسی تأثیر کار بر شخصیت اختصاص داشت، پژوهشگران دریافتند که «ویژگی‌های شخصیتی هم بر تجربیات کاری تأثیر می‌گذارند و هم از آن‌ها تأثیر می‌پذیرند.» رابطه بین کار و شخصیت یک خیابان دوطرفه است: شغل ما می‌تواند شکل‌دهنده آنچه هستیم باشد، و درعین‌حال، شخصیت ما هم می‌تواند نحوه نگرش و تجربه ما از کار را تحت تأثیر قرار دهد.

برای مثال، مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۲ نشان داد که داشتن مسئولیت‌های رهبری در اوایل مسیر شغلی می‌تواند باعث کاهش صفت توافق‌پذیری (تمایل به همکاری و همدلی) شود. مطالعه دیگری گزارش کرد افرادی که به دنبال نقش‌های رهبری و تأثیرگذاری – مانند «مدیر» – می‌روند، در واقع می‌توانند برونگراتر شوند. این تأثیرات در طول زمان پایدار باقی مانده‌اند و حاکی از آن‌اند که تجربیات شغلی می‌توانند آثار بلندمدتی بر شخصیت داشته باشند.

پس شغل شما دقیقاً چگونه بر هویتتان تأثیر می‌گذارد؟ بیایید برخی از این تأثیرات شگفت‌انگیز را مرور کنیم.


۱. شغل شما می‌تواند بر عزت‌نفس‌تان تأثیر بگذارد

گرچه وابسته کردن احساس ارزشمندی خود به عوامل بیرونی هرگز سالم نیست، اما بیشتر ما در عمل نمی‌توانیم بین عوامل بیرونی و عزت نفس خود ارتباط برقرار نکنیم. چه پول، چه جایگاه اجتماعی یا روابط، همگی ما در مقطعی از زندگی در جستجوی تأیید بیرونی بوده‌ایم. جای تعجب نیست که شغلی که دارید می‌تواند نقش بزرگی در نحوه نگاه شما به خودتان ایفا کند.

طبق مقاله‌ای که در سال ۲۰۲۱ در نشریه اروپایی شخصیت منتشر شد، عزت‌نفس شما نه تنها از موفقیت یا شکستتان در حوزه کار تأثیر می‌پذیرد، بلکه به‌نوبه خود می‌تواند بر تجربیات کاری‌تان هم تأثیر بگذارد. این موضوع می‌تواند چرخه‌ای منفی برای افرادی با عزت‌نفس پایین و چرخه‌ای مثبت برای کسانی که ذاتاً اعتمادبه‌نفس بالایی دارند ایجاد کند.

به عبارت دیگر، تقویت اعتمادبه‌نفس نقشی کلیدی دارد. انجام این کار می‌تواند چرخه بازخورد مثبت خلق کند که نه‌تنها تجربیات شغلی‌تان را بهبود بخشد (زیرا عملکرد شغلی‌تان را بهتر خواهد کرد)، بلکه به تبدیل شدن شما به فردی با اعتمادبه‌نفس‌تر در تمام عرصه‌های زندگی کمک کند.


۲. شغل شما می‌تواند روی میزان عمل‌گرایی شما تأثیر بگذارد

داشتن یک شغل انگیزه‌بخش و پرانرژی می‌تواند شما را عمل‌گراتر (proactive) و پذیراتر نسبت به تجربه‌های جدید کند. این موضوع به چیزی مرتبط است که به آن مرکز کنترل گفته می‌شود.

مرکز کنترل به میزانی اشاره دارد که یک فرد احساس می‌کند بر رویدادهایی که در زندگی‌اش رخ می‌دهند تسلط و کنترل دارد. هنگامی‌که باور دارید آنچه اتفاق می‌افتد در کنترل شماست و مسئولیت اعمال خود را می‌پذیرید، از مرکز کنترل درونی استفاده می‌کنید. در مقابل، زمانی که احساس می‌کنید هیچ کنترلی ندارید و نیروهای بیرونی را مقصر می‌دانید، مرکز کنترل بیرونی را به کار می‌گیرید.

طبق مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۱، «کارمندانی که دارای مرکز کنترل درونی بودند، در مقایسه با کارمندانی که مرکز کنترل بیرونی داشتند، سطح بالاتری از رضایت شغلی را گزارش کردند.»

به‌طور خلاصه: داشتن شغلی چالش‌برانگیز می‌تواند مرکز کنترل درونی شما را تقویت کرده و حس عاملیت فردی و پیش‌قدم بودن را در شما پرورش دهد.


۳. شغل شما می‌تواند بر سلامت روانی شما تأثیر بگذارد

شاید این نکته بدیهی به نظر برسد، اما لازم بود به آن اشاره کنیم. کار بخش بزرگی از زمان ما را پر می‌کند، بنابراین جای تعجب نیست که می‌تواند هم تأثیرات مثبت و هم منفی بر رفاه روانی ما داشته باشد.

طبق داده‌های سازمان جهانی بهداشت (WHO)، عواملی مانند حجم کار بیش از حد، پایین بودن میزان اختیار و امنیت شغلی می‌توانند سلامت روان شما را به خطر بیندازند. اثر شرایط کاری بر سلامت روان ممکن است بین زنان و مردان متفاوت باشد. گزارش شده که زنان بیشتر تحت تأثیر عواملی مانند «برنامه‌های کاری و مدت زمان رفت‌وآمد، فشارهای فیزیکی و شرایط محیطی» قرار می‌گیرند.


۴. شغل شما می‌تواند بر میزان خودانضباطی شما تأثیر بگذارد

شغل شما همچنین می‌تواند بر میزان وظیفه‌شناسی و مسئولیت‌پذیری کاری‌تان تأثیر بگذارد؛ ویژگی‌هایی که روان‌شناسان به آن باوجدان بودن یا وظیفه‌شناسی (Conscientiousness) می‌گویند.

در مدل پنج عاملی شخصیت، نمره وظیفه‌شناسی نشان می‌دهد تا چه حد در پیگیری اهداف خود منظم هستید و خودانضباطی دارید. تحقیقات نشان داده است که افرادی که مسئولیت‌های رهبری را در محیط کار برعهده می‌گیرند، تمایل دارند سطوح بالاتری از وظیفه‌شناسی نسبت به همتایان خود داشته باشند – و به‌نظر می‌رسد این خودِ شغل و مسئولیت‌های آن است که باعث افزایش نمره وظیفه‌شناسی می‌شود، نه اینکه صرفاً افراد وظیفه‌شناس ذاتاً به سمت نقش‌های رهبری جذب شوند. این یافته نشان می‌دهد که الزامات و مسئولیت‌های شغلی می‌توانند روی میزان خودانضباطی افراد تأثیر بگذارند.


۵. شغل شما می‌تواند بر عادت‌های شما تأثیر بگذارد

شغل شما همچنین می‌تواند بر روال روزانه‌تان تأثیر بگذارد. ساعت بیدار شدن، نوع لباس‌هایی که می‌پوشید، اینکه آیا باید مسیر رفت‌وآمد داشته باشید یا نه – همه این عواملِ مربوط به سبک زندگی توسط نوع شغلتان تعیین می‌شوند. به همین دلیل، اگر در حال برنامه‌ریزی شغلی هستید، مهم است که درک کنید روزمرگی آن شغل چگونه است تا ببینید آیا با سبک زندگی ایده‌آل شما همخوانی دارد یا خیر.

کار می‌تواند عادت‌های ما در خانه را هم تحت تأثیر قرار دهد. این تأثیرات می‌توانند مثبت باشند، مانند اینکه توانایی‌تان در منظم بودن و دقت در محیط کار به کارآمدی شما در انجام کارهای منزل یا مسئولیت‌های خانوادگی هم منتقل شود؛ یا الگوهای رفتاری منفی داشته باشند، مثل به تعویق انداختن کارها (تعلل).


۶. شغل شما می‌تواند بر میزان پذیرش شما نسبت به تجربه‌های جدید تأثیر بگذارد

در نهایت، اما نه کم‌اهمیت‌تر از بقیه، شغل شما می‌تواند بر میزان گشودگی شما نسبت به تجربه‌های جدید، افراد و ایده‌ها اثر بگذارد. پذیرا بودن یا گشودگی (Openness) یکی از ویژگی‌هایی است که در مدل پنج عاملی شخصیت اندازه‌گیری می‌شود. افرادی که نمره بالایی در این ویژگی دارند، معمولاً به ایده‌های تازه علاقه‌مندند و در تفکر انتزاعی مشارکت می‌کنند.

درحالی‌که متغیرهای زیادی می‌توانند بر نمره شما در آزمون شخصیت پنج عاملی اثرگذار باشند، مطالعات نشان می‌دهند کارمندانی که حقوق بالاتری دریافت می‌کنند، به‌طور کلی در طول زمان افزایش گشودگی و ثبات هیجانی را تجربه می‌کنند. مشخص نیست که این امر ناشی از خود شغل است یا امنیت مالی‌ای که شغل فراهم می‌کند؛ اما در هر صورت، این موضوع نشان می‌دهد که شغل ما چگونه می‌تواند بر ویژگی‌های شخصیتی‌مان تأثیر بگذارد.


جمع‌بندی

شغل شما تأثیر عمیقی بر جنبه‌های مختلف زندگی‌تان دارد. از شکل دادن به شخصیت گرفته تا اثرگذاری بر سلامت روان و عادت‌های روزانه، روشن است که کاری که انجام می‌دهیم نقشی اساسی در تعریف هویت ما ایفا می‌کند.

به همین دلیل، مهم است که با دقت نوع شغلی را که انتخاب می‌کنید بررسی کنید و آگاه باشید که این انتخاب چگونه فراتر از یک منبع درآمد، زندگی شما را شکل خواهد داد. اگر در مرحله برنامه‌ریزی شغلی هستید – یا به دنبال فرصت بعدی خود می‌گردید – مطمئن شوید حرفه‌ای را برمی‌گزینید که با ارزش‌ها و اهداف شما هم‌راستا باشد؛ چراکه شغل فقط وسیله‌ای برای رسیدن به هدف نیست. بلکه بخش جدایی‌ناپذیری از هویت شماست.


دربارهٔ نویسنده: آندریا استوس

آندریا یک INFJ است که زمانی فکر می‌کرد تنها کسی در دنیاست که از پاسخ دادن به تلفن وحشت دارد! او به‌عنوان یک نویسنده آزاد در زمینه سلامت روان و موضوعات مرتبط با روان‌شناسی فعالیت می‌کند. وقتی مشغول نوشتن نیست، احتمالاً مشغول مطالعه یا پختن خوراکی‌های وگان است.

می‌توانید او را در این آدرس پیدا کنید:

https://andreiaesteves.com/


برای دریافت نوشته‌ها، ترجمه‌ها و فایل‌های صوتی آرسام هورداد…

با عضویت در کانال تلگرام آرسام هورداد، هر روز به نوشته‌ها، فایل‌های صوتی، ایده‌ها و بینش‌های تازه‌ای برای رشد شخصیت و توسعه فردی دسترسی خواهید داشت. آدرس کانال تلگرام: t.me/typeshenasi 

عضویت در کانال تلگرام آرسام هورداد


 

[ آرسام هورداد ]

مدرس و پژوهشگر شخصیت‌شناسی و چیرگی | چیرگی یعنی خودِ منحصربه‌فردت را پیدا کنی و آن را به بهترین شکل به عالم عرضه نمایی

مطالب مرتبط

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *